De Club "La Gantoise" ontstond in 1864 met de geboorte van de gymnastiek-afdeling; de hockey-afdeling werd vijftig jaar later in 1914 opgericht. Pioniers in de winter van 1914 waren Yvan Feyerick, Fritz Coppieters en Leon De Vos. Het eerste kampioenschap werd in 1919 gespeeld, juist na de eerste wereldoorlog. De ploeg eindigde 4e. In 1920 neemt "La Gantoise" bezit van haar nieuwe complex in Gentbrugge en wordt in dat jaar voor het eerst landskampioen. Leuke wetenswaardigheid: het lidgeld in die jaren bedraagt 150 BF.

In 1930 deed een belangrijk figuur zijn eerste stappen in de eerste ploeg: Raymond Distave. Meer dan twintig jaar speelde hij op het hoogste niveau en ging daarbij onder andere naar de Olympische Spelen van Berlijn. Nadien vervulde hij talloze verdienstelijke taken in onze Club. De "Ecole-Distave" en ons hoofdveld "Terrein Distave" komen hem dan ook meer dan toe! Nog een remarkabele Gantois was Harold Mechelynck. 70 maal international en deelnemer van de Olympische Spelen van London '48 en Helsinki '52. Hij speelde -ongelofelijk maar waar- 34 jaar in de eerste herenploeg !

Bij het 100-jarig bestaan in 1964 telde La Gantoise 150 hockey-leden. Zij vormden samen 10 ploegen. Ons Clubblad -de THARAG- werd in dezelfde periode voor het eerst gepubliceerd. In 1965 ontstonden de "Buffalo's", de eerste satelietclub van La Gantoise. Later volgde Artevelde en sloot Leopard zich ook dicht aan bij onze Club. In 1963 en in 1967 wordt onze eerste ploeg kampioen. Vier spelers van deze ploeg maken deel uit van de Nationale ploeg: Francis Meyvaert, Armand Solie, Marc en Yves Bernaert. Deze laatste was ongetwijfeld één van de beste spelers die België ooit heeft gekend. Hij nam aan 3 Olympische Spelen deel. Rome '60, Tokyo '64, Mexico '68 en eindigde met 120 interlands! Het voormalig hoofdveld, nu ons tweede veld, is naar hem genoemd. Ook een aantal personaliteiten zetten hun eerste stappen in een teamsport in onze hockeyclub. Zo was Jacques Rogge -huidig voorzitter van het IOC- als scholier aktief met hockey in de Gantoise bezig, tot de zeilmicrobe hem te pakken kreeg, dit met alle sportieve successen als gevolg. Je ziet Jacques Rogge hieronder op foto met Eric Willems. 10 jaar was Eric Willems hockey-voorzitter.

In 1978 waren er al meer dan 100 jongeren(-18) bij La Gantoise en werd voor het eerst de Stage georganiseerd. De Stage was een jaarlijks terugkerend evenement dat kinderen eind augustus voorbereidde op het aankomende seizoen en nieuwe jonge leden de eerste stappen in Hockey-sport aanleerde. Raymond Distave wederom, was hiervoor verantwoordelijk. De jaren 80 brachten grote tournooien, het criterium "Philippe Dobbelaere", in 1985 de inhuldiging van het synthetische hockey-veld (het 3e van België toen) en de Club groeide in 1988 tot 25 ploegen. Die waren samen goed voor meer dan 350 leden, waaronder 200 jongeren.

De tweede overdekte sporthal wordt jaarlijks gedurende de winterstop intensief gebruikt voor Zaalhockey. La Gantoise Jeugd- en Senoirenploegen hebben altijd goed gepresteerd in zaal. Onze jeugdploegen haalden regelmatig het kampioenschap binnen. In 2004 werd onze Dames1-ploeg voor het eerst Belgisch Kampioen in zaal.

In 1994 vindt het tweede kunstgrasveld zijn plaats achter de overdekte hockey-tennis-hal. De verlichting werd geplaatst in 2000. Het oude veld "Yves Bernaert" kreeg een jaar later een grote opknapbeurt.

In 2005 werd gestart met de aanleg van een waterveld. Dit nieuwe soort hockeyveld garandeert beter en technischer spel, minder kwetsuren. La Gantoise is de eerste Oost-Vlaamse club die zo'n veld aanlegt.

Zo biedt La Gantoise nu een zeer mooie en complete omkadering voor jeugd-, Top- en recreatief Hockey. We tellen vandaag ongeveer 1600 leden (hockey en tennis).

Op competitief vlak speelt onze Dames1-ploeg sinds 2004 in de hoogste afdeling van het veldhockey en sinds 2003 in de hoogste afdeling van het zaalhockey. In 2004 werd dit team voor het eerst Belgisch Zaalkampioen en enkele maanden later werd ook de reguliere competitie in het veldhockey gewonnen. Deze resultaten werden beloond met een dubbel ticket voor de Europes competities. In 2005 haalde deze ploeg de top 5 van Europa in de Cup Winners Cup, een prestatie waar geen enkele Belgische vrouwenploeg in 13 jaar in slaagde. In datzelfde jaar werden de Dames 1 tweemaal Vice-kampioen van België (in zaal en in het veld). In 2006 werden de Dames 1 van La Gantoise, als eerste Gentse en Oost-Vlaamse ploeg ooit, Kampioen van België. De eerste keer in de tachtigjarige geschiedenis van het nationaal kampioenschap dat de kroon gaat naar een ploeg die niet uit Antwerpen of Brabant afkomstig is. Tevens kreeg men een Europees ticket.

De toekomst is iets waar elke dag door alle leden aan gewerkt wordt. Door de jaren heen is het een traditie van het hockey bestuur om onophoudelijk nieuwe projecten te starten en zo de Club constant te laten evolueren. Momenteel werkt de club hard aan het verhuisdossier (link) en het verder uitbouwen van Gantoise een toonaangevende club in Vlaanderen ! De Geschiedenis gaat dus gewoon verder op... LA GANTOISE ! “