Beste ouders, beste spelers,

De start van het seizoen is aangebroken.  Tijdens de zomer hebben we met velen het seizoen al voorbereid en om dit helemaal goed van start te laten gaan willen we graag jullie aandacht vestigen op een aantal zaken.

Sommigen lijken triviaal maar maken wel degelijk een verschil gezien het aantal spelers die we elke dag op Gantoise mogen verwelkomen.  Vele kleine maken één groot.  Zowel in positieve als in negatieve zin.  Veel enthousiaste spelers maken van onze club een grote, mooie, leuke club.  Net zoals bijvoorbeeld veel kinderen die ook maar een klein beetje te laat zijn, een grote impact hebben op de kwaliteit en het verloop van de trainingen.

Hieronder geven we ...


Hieronder geven we graag enkele aandachtspunten mee die heel belangrijk zijn voor een optimale werking van een club van meer dan 1400 hockeyleden !

 1. Op de juiste plaats op het juiste moment :

Om komende week vlot van start te kunnen gaan, vragen we om op voorhand te kijken (op het trainingsschema dat jullie online vinden onder sportief/trainingsrooster) op welk veld je training plaats vindt.  Ook aan het Youth Academy info bord aan de ingang van de club, vinden jullie deze info.

 1. Publiek op trainingen.

Ondanks de Corona maatregelen kunnen alle trainingen op een normale manier doorgaan.  Een van de gevolgen van de Corona maatregelen is dat maximum 400 personen tegelijk op de club aanwezig mogen zijn.  Indien u toch op de club wenst te blijven tijdens de training, is het dragen van een mondmasker verplicht en moet er 1,5 m afstand gehouden worden ook langs de zijlijn.   Ouders en grootouders mogen ook wachten in de bar of op het terras, met inachtname van de geldende ‘horeca-maatregelen’. Indien coaches bepaalde zaken met een trainer willen bespreken, kunnen ze rechtstreeks met hen contact opnemen op een ander tijdstip.

 1. Op tijd komen.

We vragen jullie om op tijd op training te komen.  Dit laat de trainers toe om meteen goed en intensief te starten.  

Oefeningen en trainingen willen we niet onderbreken of aanpassen in functie van veranderende aantallen. We hebben alle begrip voor onvoorzien omstandigheden maar systematisch te laat komen maakt het echt moeilijk voor onze trainersstaf en heeft gevolgen voor de intensiteit en kwaliteit van de trainingen.

Op de drukste wisselmomenten hebben  we een kwartier voorzien tussen het einde van de ene en het begin van de volgende training zodat iedereen makkelijk van en naar het veld kan.

 1. Goede kledij en bescherming dragen

We vragen om altijd tand- en scheenbeschermers te dragen. Ook tijdens trainingen.  Deze zijn ook door de Bond verplicht bij het betreden van het veld.  

Jullie kunnen altijd terecht in de shop als het nodig is.

We vragen aan de meisjes om lange haren goed vast te binden.   Een goed zicht op het veld betekent ook veiliger hockey spelen.

 1. Respect voor het materiaal

Om goed training te kunnen geven is trainingsmateriaal nodig.  We vragen aan allen om respect te hebben voor dit materiaal zodat we het ganse jaar door op hetzelfde niveau training kunnen geven.  We vragen met aandrang om geen ballen van de club mee te nemen om thuis te oefenen, op te warmen voor een match, etc…. Het aantal ballen op een training heeft een grote impact op de intensiteit van trainingen.  Als iedereen ook maar één bal meeneemt hebben we onvoldoende ballen om iedereen genoeg oefeningen te kunnen laten doen.  Ballen van de club blijven dus op de club.  Indien u merkt dat er per ongeluk een meegenomen is, vragen we om dit terug naar de club te brengen.

 1. Veel drinken is belangrijk

We vragen om bij elke training een volle drinkfles water bij te hebben.  Om goed te kunnen sporten en het maximum uit elke training te halen is het belangrijk zich goed te hydrateren.  We vragen dat iedereen naar elke training water meebrengt in een herbruikbare drinkfles.  

Dankzij onze Panache watertap tussen veld 1 en 2  kunnen de flessen op daarvoor voorziene momenten tijdens de training bijgevuld worden. 

 1. Een hockeyer is een atleet !

Sommige trainingen van anderhalf uur zullen bestaan uit één uur intensieve hockey training en een half uur fysieke looptraining.  

We hebben enerzijds gemerkt dat anderhalf uur hockey lang is om geconcentreerd te blijven en dus het maximum uit de training te halen.  Anderzijds is het belangrijk dat hockey spelers ook atleten worden die hun lichaam leren kennen en goed gebruiken, hun voeten goed plaatsen, een sterke romp hebben, over voldoende uithouding beschikken.  Tijdens dat half uur zullen specifieke oefeningen geven die daarop gericht zijn.  Het is aangeraden om voor dat half uur loop of all round sportschoenen te dragen.

 1. Indoor hockey is technisch sterker worden

Er zal ook dit jaar meer in zaal getraind worden.  Indoorhockey is snel en technischer en komt het buitenspel absoluut ten goede.  

Het is dus zeker niet omdat men mogelijks een uur ‘minder’ buiten traint dat het buitenspel minder goed gespeeld zou worden, wel in tegendeel.  Bovendien laat dit ons toe om de oppervlakte waarop getraind worden groter te houden, wat de kwaliteit en intensiteit van de trainingen ten goede komt.

 1. Goede communicatie met jullie manager en hockey is een ploegsport !

Hockey is een ploegsport en een ploeg is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. We rekenen er op dat de aanwezigheden op matchen voor elk van jullie een prioriteit is.  De ploegen zijn zo samengesteld dat elke ploeg voldoende spelers heeft en een aantal wisselspelers zodat iedereen fysiek een volledige match kan uitspelen.  We hebben (wanneer mogelijk) de ploegen ook niet groter gemaakt dan noodzakelijk zodat niemand nodeloos lang aan de zijlijn moet staan

Dit werkt natuurlijk maar als afwezigheid op matchen enkel voorkomt door overmacht zoals ziekte.  

Voor de manager en coaches die elke week vrijwillig tijd besteden aan elke ploeg is het onontbeerlijk om zicht te hebben op de aanwezigheden, zowel op training als bij de matchen.  Gelieve dus altijd de aanwezigheden op twizzit in te vullen en desgevallend aan te passen bij wijzigingen.

 1. Laten we Gantoise proper

De club is de laatste jaren sterk gegroeid. Heel veel mensen komen er over de vloer. We hebben geïnvesteerd in nog meer vuilbakken en onze onderhoudsteam draait nu al overuren om alles proper te houden.

We vragen jullie dan ook om nooit iets op de grond te gooien maar steeds in de juiste vuilbakken te deponeren. Glazen steeds terug te brengen en vooral de dug outs PROPER achter te laten na een wedstrijd. Samen maken we hier het verschil.

 1. Parkeer op de juiste plaats op de juiste manier.

We hebben op Gantoise net voldoende parking.  Op drukke momenten is het inderdaad soms nodig en aangewezen om langs de watersportbaan te parkeren en enkele meters te voet te doen.  We vragen met aandrang om NIET te parkeren op de plaatsen die voorbehouden zijn voor de staf.  Dit zijn plaatsen waar trainers en andere personen die op de club werken moeten kunnen parkeren om op tijd te zijn,   bijvoorbeeld om training te geven aan uw kind.  Maak zo veel als mogelijk gebruik van de kiss & ride zones om uw kinderen te laten uitstappen.  Laat kinderen niet uitstappen op een andere plaats tenzij u reglementair geparkeerd staat.  Ook senioren vragen we om niet op de voorbehouden plaatsen te parkeren.

 1. Hockey blijft een … spel !

Eén van de kernwaarden van Gantoise is “Fairplay”. Op en naast het veld vragen we van onze leden een respectvolle houding ten opzichte van spelers en ouders van tegenpartij en zeker scheidsrechters. Sport is emotie en dat maakt het zo mooi maar af en toe relativeren is ook belangrijk. Laten we als club hierin een voorbeeld stellen.

Onze organisatie en trainersstaf danken jullie van harte om bovenstaande punten te respecteren.

We wensen jullie een fantastische start van het hockey seizoen 20-21 met veel spelplezier, vorderingen, leuke vriendschappen, en fijne momenten.

Sportieve groeten,

Namens DC Hockey

Emma Dhooghe
Voorzitter Gantoise Hockey