GANTOISE

Welkom bij een der oudste tennisclubs van Vlaanderen.
Op 1 januari 1864 werd te Gent de “Association Athletique La Gantoise” gesticht, een sportvereniging die van bij haar stichting in het beoefenen van Lawn-tennis voorzag.

In 1914 maakt A.A.La Gantoise deel uit van de veertien stichtende clubs van de belgische Lawn-tennisbond.
In hetzelfde jaar vieren wij ons halfeeuwfeest en krijgen de titel van Koninklijke Maatschappij.

In 1919 vlak na de eerste wereldoorlog neemt A.R.A.La Gantoise haar intrek in de Tennisstraat te Gentbrugge.

Onze overdekte baan A werd in 1960 gebouwd, toen nog in gemalen baksteen, later vervangen door de huidige bevloering.
In 1971 kwam daar ook de eerste kunstlichtinstallatie bij om het outdoortennis op alle uren mogelijk te maken. Begin jaren 70 is de tweede tennishal B gebouwd.
In februari 2006 werd de nieuwe ballon ingehuldigd. Hij overkoepelde twee tennissbanen en liet toe om nog meer indoortennis te organiseren tijdens de wintermaanden.

Gedurende al deze jaren waren dit onze opeenvolgende voorzitters: Marcel Stas de Richelle, Etienne Soubré, Armand VanderNoot, Generaal Morel, Jean Boulet, Robert Vansteenkiste, Edouard Vander Noot, Paul Hanet, Jean Reyniers, Jan De Paepe, Marc Bolle en Marc Van de Vloet.
Sinds 2020 is Charlotte Backx voorzitter van de tennisafdeling.

Ieder jaar zijn wij in de interclubcompetitie vertegenwoordigd door een 25-tal ploegen, zowel bij jeugd, volwassenen en senioren.
De vele jeugdspelers verzekeren de toekomst van onze club.

In 2003 werd een vernieuwde tennisschool gestart: onder de kundige leiding van top tennistrainers worden er lessenreeksen georganiseerd voor de jeugd en volwassenen, zowel in de zomer als ‘s winters. Ook zijn er stages in quasi alle schoolverlofperiodes. Vanaf september 2021 is Niels Desein benoemd als technisch directeur tennis van Gantoise. Niels zal zich focussen op de uitbouw van de hoog-competitie van de tennisafdeling, de Pro Academy.

Hoogtepunt van het sportief seizoen blijft het “Tornooi der Vlaanderen”, een open tornooi dat plaatsvindt eind juli en waar alle reeksen vertegenwoordigd zijn.
Ieder jaar hebben wij een zeer mooie vertegenwoordiging in de eerste reeksen en kunnen we van prachtige matchen genieten.
Ook het jeugtornooi dat in augustus doorgaat kent steeds een groot succes.

Sinds 2022 is de tennisafdeling verhuisd naar de Noorderlaan 25 in Gent: de tennisafdeling beschikt er over een absolute topinfrastructuur met 6 outdoor gravel tennisbanen en 5 indoor tennisbanen met dezelfde ondergrond als de US Open. 
Dankzij deze nieuwe infrastructuur organiseert Gantoise sinds 2021 ook 2 intenationale jeugdtornooien: IFT Gantoise Junior Open in januari en het Tennis Europe U14 toernooi tijdens de herfstvakantie.

De Club "La Gantoise" ontstond in 1864 met de geboorte van de gymnastiek-afdeling; de hockey-afdeling werd vijftig jaar later in 1914 opgericht. Pioniers in de winter van 1914 waren Yvan Feyerick, Fritz Coppieters en Leon De Vos. Het eerste kampioenschap werd in 1919 gespeeld, juist na de eerste wereldoorlog. De ploeg eindigde 4e. In 1920 neemt "La Gantoise" bezit van haar nieuwe complex in Gentbrugge en wordt in dat jaar voor het eerst landskampioen. Leuke wetenswaardigheid: het lidgeld in die jaren bedraagt 150 BF.

In 1930 deed een belangrijk figuur zijn eerste stappen in de eerste ploeg: Raymond Distave. Meer dan twintig jaar speelde hij op het hoogste niveau en ging daarbij onder andere naar de Olympische Spelen van Berlijn. Nadien vervulde hij talloze verdienstelijke taken in onze Club. De "Ecole-Distave" en ons hoofdveld "Terrein Distave" komen hem dan ook meer dan toe! Nog een remarkabele Gantois was Harold Mechelynck. 70 maal international en deelnemer van de Olympische Spelen van London '48 en Helsinki '52. Hij speelde -ongelofelijk maar waar- 34 jaar in de eerste herenploeg !

Bij het 100-jarig bestaan in 1964 telde La Gantoise 150 hockey-leden. Zij vormden samen 10 ploegen. Ons Clubblad -de THARAG- werd in dezelfde periode voor het eerst gepubliceerd. In 1965 ontstonden de "Buffalo's", de eerste satelietclub van La Gantoise. Later volgde Artevelde en sloot Leopard zich ook dicht aan bij onze Club. In 1963 en in 1967 wordt onze eerste ploeg kampioen. Vier spelers van deze ploeg maken deel uit van de Nationale ploeg: Francis Meyvaert, Armand Solie, Marc en Yves Bernaert. Deze laatste was ongetwijfeld één van de beste spelers die België ooit heeft gekend. Hij nam aan 3 Olympische Spelen deel. Rome '60, Tokyo '64, Mexico '68 en eindigde met 120 interlands! Het voormalig hoofdveld, nu ons tweede veld, is naar hem genoemd. Ook een aantal personaliteiten zetten hun eerste stappen in een teamsport in onze hockeyclub. Zo was Jacques Rogge -huidig voorzitter van het IOC- als scholier aktief met hockey in de Gantoise bezig, tot de zeilmicrobe hem te pakken kreeg, dit met alle sportieve successen als gevolg. Je ziet Jacques Rogge hieronder op foto met Eric Willems. 10 jaar was Eric Willems hockey-voorzitter.

In 1978 waren er al meer dan 100 jongeren(-18) bij La Gantoise en werd voor het eerst de Stage georganiseerd. De Stage was een jaarlijks terugkerend evenement dat kinderen eind augustus voorbereidde op het aankomende seizoen en nieuwe jonge leden de eerste stappen in Hockey-sport aanleerde. Raymond Distave wederom, was hiervoor verantwoordelijk. De jaren 80 brachten grote tournooien, het criterium "Philippe Dobbelaere", in 1985 de inhuldiging van het synthetische hockey-veld (het 3e van België toen) en de Club groeide in 1988 tot 25 ploegen. Die waren samen goed voor meer dan 350 leden, waaronder 200 jongeren.

De tweede overdekte sporthal wordt jaarlijks gedurende de winterstop intensief gebruikt voor Zaalhockey. La Gantoise Jeugd- en Senoirenploegen hebben altijd goed gepresteerd in zaal. Onze jeugdploegen haalden regelmatig het kampioenschap binnen. In 2004 werd onze Dames1-ploeg voor het eerst Belgisch Kampioen in zaal.

In 1994 vindt het tweede kunstgrasveld zijn plaats achter de overdekte hockey-tennis-hal. De verlichting werd geplaatst in 2000. Het oude veld "Yves Bernaert" kreeg een jaar later een grote opknapbeurt.

In 2005 werd gestart met de aanleg van een waterveld. Dit nieuwe soort hockeyveld garandeert beter en technischer spel, minder kwetsuren. La Gantoise is de eerste Oost-Vlaamse club die zo'n veld aanlegt.

Op competitief vlak speelt onze Dames1-ploeg sinds 2004 in de hoogste afdeling van het veldhockey en sinds 2003 in de hoogste afdeling van het zaalhockey. In 2004 werd dit team voor het eerst Belgisch Zaalkampioen en enkele maanden later werd ook de reguliere competitie in het veldhockey gewonnen. Deze resultaten werden beloond met een dubbel ticket voor de Europes competities. In 2005 haalde deze ploeg de top 5 van Europa in de Cup Winners Cup, een prestatie waar geen enkele Belgische vrouwenploeg in 13 jaar in slaagde. In datzelfde jaar werden de Dames 1 tweemaal Vice-kampioen van België (in zaal en in het veld). In 2006 werden de Dames 1 van Gantoise, als eerste Gentse en Oost-Vlaamse ploeg ooit, Kampioen van België. De eerste keer in de tachtigjarige geschiedenis van het nationaal kampioenschap dat de kroon gaat naar een ploeg die niet uit Antwerpen of Brabant afkomstig is. Tevens kreeg men een Europees ticket.

In maart 2017 zijn de eerste competitiewedstrijden gespeeld op het nieuwe hockeyveld aan de Noorderlaan 10. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Gantoise: want iets meer dan na 100 jaar hockey in Gentbrugge, spelen alle Gantoise hockeyteams hun wedstrijden vanaf het seizoen 2017-2018 op de nieuwe hockeyterreinen aan de Noorderlaan 10, op de nieuwe watervelden. Velden 1 en 2 zijn de hockeyvelden die voor de Olympische Spelen in Rio zijn gebruikt. Daarnaast is in november 2017 ook het halve hockeyveld in gebruik genomen.
De verhuis van onze Gantoise teams naar de Noorderlaan heeft onze Gantoise teams ook geen windeieren gelegd. In het seizoen 2019-2020 stonden onze Dames 1 met voorsporong op kop in de Ereafdeling tot wanneer de competitie noodgedwongen werd stilgelegd omwille van de coronapandemie. In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 kroonden onze Dames 1 zich tweemaal achtereenvolgens tot Belgisch Kampioen. Ons Heren 1 team wist zich de afgelopen seizoenen ook telkens in de top van het klassement van de Eredivisie te nestelen. In het seizoen 2019-2020 stonden onze Heren op een tweede plaats toen het kampioenschap omwille van de coronapandemie werd gestopt. In het seizoen 2021-2022 zijn onze Heren 1 Vice-Belgisch kampioen geworden na een zinderend finaleweekend waarin nipt verloren werd van Heren 1 van Racing.

Door de jaren heen is het een traditie van het hockeybestuur om onophoudelijk nieuwe projecten te starten en zo de Club constant te laten evolueren.
Sinds februari 2022 beschikt Gantoise op 2 locaties over een unieke sportinfrastructuur aan de Noorderlaan in Gent: onze gloednieuwe sportinfrastructuur aan de Noorderlaan 25 beschikt over een hockeyarena met hetzelfde hockeyveld als dat van de Olympische Spelen van Tokyo en Parijs en tribunes met een zitcapaciteit van 2.400 plaatsen, een half hockeyveld (veld 2), 6 outdoor tennisterreinen, 3 outdoor padelterreinen en 5 indoor tennisterreinen en uiteraard een modern clubhuis en groot zonneterras. Op onze sportsite aan de Noorderlaan 10 zijn er twee grote hockeyvelden (velden 3 en 4) en een half hockeyveld (veld 5) en eveneens 3 outdoor padelterreinen.
Sinds 2021 zijn we de grootste hockeyclub van België!

De toekomst is iets waar elke dag aan gewerkt wordt. Het voltallige Gantoise bestuur en alle leden blijven elke dag keihard werken tot het verder uitbouwen van Gantoise een toonaangevende sportclub in Vlaanderen, België en Europa! De Geschiedenis gaat dus gewoon verder op... GANTOISE ! “

            

         

© 2024, website powered by Twizzit.com